10/06/2007

Guru И Solar Все Пак Ще Направят Концерт


На 27-ми Октомври /Събота/, 2007 г., ще се състои отложения от Юни концерт на хип-хоп легендата Guru и неговия партньор Solar. Концертът не успя да се състои през м. Юни, както бе запланувано първоначално поради конфронтацията между изпълнителите и техния мениджър, стигнала до физическа саморазправа, и довела до отмяна на няколко дати в Европейското им турне. Сега New Music Agency & Sofia Jazz Festival имат удоволствието да представят GURU (GangStarr & Jazzmatazz) feat. SuperProducer Solar & DJ Doo Wop (USA) на 27-ми Октомври в столичния клуб Sugar. Началният час е 20:00 ч.

Датата вече е обявена в официалните сайтове на GURU, SuperProducer Solar и Jazzmatazz:

Guru's Jazzmatazz Guru7Grand Solar7Grand

Guru с истинско име Keith Edward Elam е роден на 17 Юли 1966 година в Boston, Massachusetts. Прякора Guru е акроним на Gifted Unlimited Rhymes Universal (Неограничено Надарен с Универсални Рими), често се използва и като акроним на God is Universal, he is the Ruler Universal (Господ е Всеобщ, той е Властелинът Всеобщ), Keith Elam е познат и с прякора Baldhead Slick. Guru е по-известен като половинката от хип-хоп дуото GangStarr, чийто член бе повече от десетилетие заедно с DJ Premier. Със своята серия от солови проекти озаглавени Jazzmatazz, той е считан за едни от пионерите на стила hiphop/jazz crossover.

Основавайки групата GangStarr през 1987 година, дори преди DJ Premier да се присъедини към групата, рапъра Guru изгражда порядъчна последователност през началото на 90-те години, издавайки албуми като Step in the Arena (1991) и Daily Operation (1992). Стилът му е базиран на т.нар ‘battle’ (борбени) рими, поднесени на публиката гладко, сдържано, и закачливо; той обикновено избягва използването на прекалено много чар, като вместо това фокусира на способностите си да римува. Неговите огромни умения на микрофона му донесоха многобройни почитатели. През годините той дори лансира по-млади рапъри, сред които и вече известния Jeru the Damaja, който също бе негово протеже. Той заедно с DJ Premier е изпълнителен продуцент на дебютния албум на Jeru, озаглавен The Sun Rises in the East (1994).

На 18 Май 1993 година Guru издава първия си самостоятелен албум, носещ заглавието Jazzmatazz Vol. 1, който слага началото на поредица от ‘Jazzmatazz’ албуми продължаваща и до днес. Този албум съчетава хип хоп и джаз. Той прави цяла революция в джаз-рап стила, и се счита за първия дългосвирещ албум който се състои изцяло от смесица между джаз и хип хоп. Музиката е изсвирена от група музиканти, сред които Lonnie Liston Smith, Branford Marsalis, Ronny Jordan, Donald Byrd и Roy Ayers. Албума също така включва и колаборации с N’Dea Davenport (от Brand New Heavies) и френския рапър MC Solaar. Албума е издаден от Chrysalis Records и достига #24 в класацията на Billboard за R&B/Hip Hop албуми и #91 в класацията за албуми Billboard 200. Сингъла “Trust Me” достига до #50 в класацията R&B/Hip Hop Singles & Tracks. Въпреки слабите продажби на албума в Америка, Jazzmatazz Vol. 1 пожънва комерсиален успех в Европа, където джаз музиката е много по-популярна през 1990-те.

Jazzmatazz Vol. 2: The New Reality е продължението на албума от 1993 година Jazzmatazz Vol. 1. Този втори самостоятен албум, част от серията Jazzmatazz излиза на пазара на 18 Юли 1995 година. В него количеството джаз-рап е по-малко в сравнение с първия албум от поредицата. Въпреки това обаче албума също получава одобрението на критиката по свой собствен начин. Сред гост вокалите се виждат имената на Kool Keith, Patra и Jamiroquai; други личности които взимат участие са музикантите Branford Marsalis, Courtney Pine, и Ronny Jordan. Ако се съди по класациите на Billboard, този албум се представя по-добре от предишния, достигайки до #16 в класацията Top R&B / Hip Hop Albums и #73 в класацията за албуми Billboard 200. Сингъла “Watch What You Say” (с участието на Chaka Khan), достига до #13 в класацията на Billboard “Hot Dance Music / Maxi-Singles” и #93 в класацията “Hot R&B / Hip Hop Singles & Tracks.” И този албум както и предходния солов на Guru се издава от Chrysalis Records.

Следващия албум от поредицата носи заглавието Jazzmatazz Vol. 3: Streetsoul и излиза на пазара на 26 Септември 2000 година. Самото заглавие предполага смесването на стиловете Soul и R&B в албума. Използване на джаз музика, която бе в огромни количества в първата част от поредицата, в този трети албум е още по-бегло и от втория Jazzmatazz. Според класацията Billboard всички лоши отзиви от страна на музикални критици не са оказали никакво влияние над продажбите на албума. Streetsoul задминава значително по успех предишните албуми от поредицата, достигайки до #32 и #8 съответно в класациите на Billboard 200 и “Top R&B / Hip Hop Albums.” Както в предишните два албума и в този взимат участие доста музиканти и изпълнители. Доста от тях са известни в neo soul и R&B средите. Дебюта си в серията правят изпълнители и групи като Amel Larrieux, Angie Stone, Bilal, Craig David, Donell Jones, Erykah Badu, и The Roots. Сред ветераните взели участие в албума са Herbie Hancock и Isaac Hayes. Музикалната компания която издава албума е Virgin Records

Седем години след третата част от поредицата Jazzmatazz, и междувременно издадени два отделни самостоятелни албума Guru отново се завръща към джаз-рап корените си издавайки Jazzmatazz, Vol. 4: The Hip-Hop Jazz Messenger:Back To The Future. Това е първия албум от поредицата Jazzmatazz който Guru издава посредством своя собствен лейбъл, 7 Grand. За разлика от предишните две части от поредицата (Jazzmatazz Vol. 3: Streetsoul и Jazzmatazz Vol. 2: The New Reality) тази четвърта част отново е пропита с огромни количества джаз/рап както в първия албум Jazzmatazz. Рано е да се каже какъв ще бъде успеха на албума, но критиците вече го определят като може би най-добрия от поредицата. Гост участия взимат изпълнителите и групи Slum Village, Blackalicious, Common, Damian Marley, Bob James, Kem, Vivian Green, Raheem DeVaughn, Bobby Valentino, Ronnie Laws, Dionne Farris, Shelley Harland, Omar, Brownman, Caron Wheeler и David Sanborn. Интересното в случая е че явно Guru е запомнил страната ни при посещението си преди няколко години, тъй като в песента “Universal Struggle” още в началото на първия куплет споменава името на столицата ни: “From Sofia, Bulgaria, to the New York interior you see poverty and crime throughout these areas…” Албума е изцяло продуциран от Solar и Guru.

Извън поредицата албуми Jazzmatazz, Guru издава три албума, един от който включва отделни парчета на негови протежета и носи заглавието “Guru Presents Ill Kid Records.” Този албум се появява на пазара през 1995 година и включва парчета на Bahamadia, M.O.P., Big Shug, Stikken Moov, Jeru The Damaja, True Master, Group Home, Fabbiden и други. През 2001 година излиза албума “Baldhead Slick & Da Click,” който отново е пропит с гост участия, този път от страна на Mendoughza, Ed OG, Big Shug, Krumbsnatcha, Timbo King, Killah Priest, Big Shug, H.Stax, Hussein Fatal и още много други. Сред продуцентите допринесли за албума са DJ Premier, The Neptunes, Agallah, The Alchemist, Pete Rock, Bless и други. През месец Май 2005 година излиза албума “Version 7.0: The Street Scriptures” в който гост вокалите са по-малко в сравнение с предходния албум. Този албум според самия Guru е първия му “истински самостоятелен албум.” Албума е продуциран от новия му музикален партньор Solar. Сред изпълнителите взели участие в албума са Talib Kweli, B-Real от Cypress Hill, Doo Wop, Styles P от D-Block и други. Албума се счита за разочарование както от страна на критиците така и от страна на феновете, въпреки това обаче той се продава в сравнително добри количества като за независим албум. Освен поредицата Jazzmatazz, соловите му албуми и албумите на GangStarr, Guru е работил със страшно много изпълнители от началото на 90-те до днес. Не само с хип-хоп изпълнители но и с музиканти от разнообразни стилове, като pop, electronica/dance, acid jazz и дори с brass групи.

Освен че стои зад микрофона в студиото, Guru не се ограничава само като лирик. Той също така се пробва и зад пулта. Всички парчета на GangStarr от 1989 година насам са съ-продуцирани от него. Също така е продуцирал или съ-продуцирани голяма част от соловите си проекти, включително и от поредицата Jazzmatazz. Guru също така се е пробвал и в големия екран и е вземал участия в продукции през 90-те години.

Освен проектите Jazzmatazz, Guru също така се занимава и с лансиране на други изпълнители. През средата на 90-те години той създава лейбъл озаглавен “Ill Kid Records”. С помощта на DJ Premier, са издадени няколко 12” сингли и един дългосвирещ албум озаглавен “Guru presents Ill Kid Records.” През 2005 година Guru създава свой лейбъл озаглавен “7 Grand” съвместно с партньора си Solar. Именно от този лейбъл са издадени последните му албуми и сингли.

Няма коментари: