9/22/2007

Стари Интервюта: Гетомен


Съвсем скоро излезе новият ви албум “Белязаните”. Какво да очакват от него хората, които още не са го чули ?

Гетомен: Няма да съм скромен това е най-музикантския бг рап албум до този момент. Изключително пипнат, в работата по него има доста музиканти. Малко джаз, малко фънк в комбинация с генгста звучене. Това е София 2006. Албума е насочен към хората, който всеки ден се борят за успех в живота, за тези който преживаха уличните войни. Другите няма да го разберат, а пак ще говорат че сме се правили на мутри хахахаха..

В началото на годината организирахте една конференцията. Постигнати ли са целите на събирането ? С какъв извод излезе от залата ?

Гетомен: Основната цел беше изграждането на разпространителска мрежа за бг рап музиката и разясняването на важни неща за бизнеса, като например Музикаутор, защото това е музика + бизнес = на музикален бизнес. А все още много Мс-та говорят глупости, че го правили за изкуството и за некви там 4 елемента и после се оплакват, че чалгата е превзела всичко и немат пари за клип и за студио. Много други Мс-та говорят за развитието на бг рапа, но всъщност се държат като жени. Говоря за Спенс, който се изказал по повод на конференцията, че присъстващите там били „мишоци”. Но защо когато ме види гледа в земята, а не ми го каже в очите. Кой е мишока питам? И дали Квартални Братя, Х-теам, ShoSho и всички останали, които бяха там също са такива или визира някой по-точно ? Спомням си времената когато бях жури на един фестивал за млади таланти и Спенс пееше там. Или когато ме молеше да направи ремикс на едно наше парче и когато беше скъсан като плъх. Но явно той го е забравил, както е забравил, че е гост в София и винаги ще бъде такъв. Нещата стават сериозни и всеки, който се опитва да ни пречи ще бъде пометен. Иначе мрежата вече функционира.

Хората От Гетото са в играта от доста време. Какви бяха предпоставките за възникване предишните така наречени вълни в българския хипхоп ? Какво ни куца сега и какво трябва се случи за да тръгнат нещата отново нагоре ?

Гетомен: Преди имаше глад за това, проблема е, че бяха много малко тези, които го можеха, а имаше много, които искаха да са в играта, без да го могат. Много от старите се отказаха. Много малко от младите изпълнители искат да почерпят опит от по-старите кучета в играта, като си мислят, че знаят всичко. Само че там накъдето са тръгнали, ние сме минали много отдавна. Сега всеки един с компютър вкъщи си мисли, че е рапър и че знае всичко, щото си пуска песните в нета. Доскоро исках да помогна на всички с това, което знаех, но сега ми дреме на кура, ще се оправаме само с моите хора. Заедно с Шамара и още няколко основни фигури сме в добри отношения и действаме. Младите нямат нито потенциал, нито знания да вдигнат вълна в този момент, нито пари. Да не говорим, че вярват, че компаниите ще ги забележат. Не казвам, че няма добри има, но има разлика между това да си добър и да си готов за действие. Това ще се случи един ден, но не и днес.

Разкажете повече за лейбъла Ghetto Productions, който основахте скоро. Какви цели и амбиции са заложени в лейбъла и от какви изпълнители се интересувате ?

Гетомен: Лейбъла е създаден през 2003 с една единствена цел да превърнеме това, което правиме в бизнес. Да не зависиме от други компании, които не разбират от бг рап, а само използват изпълнителите. В последствие се разрастнахме и започнахме да работиме и с други изпълнители. Идеята е нещата така да се навържат, че един рапър да бъде такъв и да се издържа от това а не между другото да продава банички. Всеки който може да допринесе с нещо за това е добре дошъл при нас. В момента в лейбъла са Хората от Гетото, Мечока, Alex P и американския r & b изпълнител Lexus. Търсиме усилено женско попълнение и сме в преговори с още няколко изпълнителя.

Разкажете за филма “Гетото”, от който са използвани кадри в последния ви клип. За какво става дума във филма, какво общо имате вие с него и кога българската публика ще може да го гледа ?

Гетомен: Филма вече мина по кината в София, но имаше много малко прожекционни екрани. По-големите кина го бойкотираха заради съдържанието му. Казвал съм го и преди - никой не иска да се говори за истинските проблеми в тази държава. Макар и да беше Унгарски филма спокойно можеше да се свърже с българската действителност. Ние го презентирахме в България заедно с „CAMERA” – компанията дистрибутор на филма. Самия филм е спечелил един куп международни награди и аз се надявам, че скоро пак ще го завъртят по екраните.

Последно, вашето послание към всички фенове и изпълнители от българската хипхоп сцена… или просто кажете няколко думи за финал.

Гетомен: НЕ ВЯРВАЙ НА КУРВИТЕ

Няма коментари: